21 причини да бъдеш вегетарианец

Вегетарианството е най-бързо разрастващото се течение в съвременния свят. Ето 21 причини да се присъедините към него.

• Избягването на месото е един от най-добрите и прости начини да намалите консумацията на мазнини. Съвременните фермерски животни целенасочено се принуждават да качват маса, за да се увеличат продажбите на фермите. Храненето с месо увеличава шансовете човек да получи инфаркт или да се разболее от рак.
• Във всяка минута на всеки един работен ден се убиват хиляди животни в касапниците. Болката и нещастието са „нормално” явление. Само в САЩ на всеки час се убиват 500 000 животни за месо.
• Регистрират се милиони случаи на хранително отравяне всяка година. В по-голямата част причината е консумацията на месо.
• Хранителната стойност на месото е равна на нула! Протеини, витамини или минерали организмът ни може да получи съвсем спокойно от растителната храна.
• Африканските страни, където милиони хора умират от глад, изнасят зърно за развитите държави, за да се угояват животните за нашата трапеза.
• Думата „месо” включва опашки, глави, крака, ректум и гръбнак на животни.
• В състава на саламите може да има и от долната част на червата. Можете ли да сте сигурни, че червата са били изчистени преди това? Наистина ли искате да погълнете съдържимото на свинските черва?
• Ако се храним с растениевъдство вместо да даваме зеленчуците на животните за храна, световният дефицит при храните ще изчезне за изключително кратко време. Трябва да знаете, че 100 акра земя произвеждат телешко месо достатъчно за консумацията на 20 души, но същата земя произвежда пшеница способна да изхрани 240 души.
• Всеки ден десетки милиони новородени пилета са убити, защото няма да могат да мътят яйца. Няма правила за това как да става това масово избиване. Някои от пилетата се смачкват или задушават до смърт. Много от тях се използват след това за тор или се дават за храна на други животни.
• Смъртта на животните, убивани за вашата маса, е изпълнена със самота, ужас, тъга и болка. Това убийство е жестоко и нечовешко.
• Много по-лесно е да се свалят и запазят килограмите, ако сте вегетаринци.
• Половината от тропическите гори са унищожени, за да има място за пасища на добитък за производство на телешки бургери. Изгарянето на горите допринася с 20% за парниковия ефект. По груби сметки 1 000 вида изчезват годишно заради изсичането на тези гори. Близо 60 милиона души в света умират от глад всяка година. Всички те щяха да са живи, ако американците намалят с 10% консумацията на месо, защото тези хора се хранят със зърното, използвано за угояване на добитъка.
• Влошено е положението със световния дефицит от прясна вода заради животновъдството. Месопроизводителите са най-големите замърсители на водите. За ½ кг месо са нужни 2 500 галона вода. Ако месната промишленост на САЩ не беше субсидирана от събираните данъци за покриване на голяма част от разходите за водни ресурси, то хамбургерът щеше да струва 35 долара.
• Ако ядете месо, поглъщате с него хормоните, давани на животните. Никой не може да предскаже ефекта върху здравето ви. В някои части по света, всеки един на четири хамбургера съдържа хормони на растежа, които са били давани преди това на добитъка.
• Следните болести са по-често срещани сред консумиращите месо: анемия, апендисит, артрит, рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на простатата, запек, диабет, камъни в жлъчката, подагра, високо кръвно налягане, диспепсия, затлъстяване, хемороиди, инфаркти и варикозни везни. Тези, които са били цял живот вегетарианци, посещават болница 22% по-рядко и за по-кратък престой там. При вегетарианците лошият холестерол е с 20% по-нисък и това значително намалява риска от инфаркт или рак.
• Някои фермери дават успокоителни на животните. Други обикновено използват антибиотици за избягване на инфекции. При консумацията на месото им, вие поглъщате и всички тези медикаменти. В САЩ 55% от всички антибиотици се дават на животните и в резултат процентът на стафилококовите бактерии, устойчиви на пеницили, е нарастнал от 14% през 1960г. на 91% през 1988г.
• В рамките на един живот, средностатистическият консуматор на месо изяжда 36 прасета, 36 овце и 750 пилета и пуйки. Харесва ли ви мисълта за толкова избити животни да лежи на съвестта ви?
• Животните изпитват болка и страх също като хората. Бихте ли искали да прекарате последните си мигове затворени в камион, наблъскани в клетка със стотици други ужасени животни, а след това безмилостно напъхани в помещение, просмукано от кръв? Консумирате ли месо, значи вие подкрепяте това отношение към животните.
• Едногодишните животни често са доста по-разумни и способни на логическо мислене от шест месечно бебе. Прасенцата и овцете са доста по-интелигентни от малките деца. Яденето на мъртви животни е проява на варварство.
• Вегетарианците имат по-здраво тяло. Много от световно известните най-успешни атлети са такива – Бил Пърл (четирикратен носител на титлата „Мистър Вселена”), Били Кинг (шампион по тенис), Роджър Браун (професионален футболист), щангистът Деби Спет-Херинг, сребърният олимпийски медалист по гимнастика Кати Джонсън, а също и Стив Вай, Бърнард Шоу, Да Винчи, Томас Едисън, Айнщайн, Ганди, Питагор, Платон, Плутарх и много други.

А какво да ям?

Как да сте сигурни, че организмът ви ще получи нужните витамини и минерали:
• Хранете се разнообразно и включете пресни плодове, зелени зеленчуци, варива и пълнозърнести продукти – всички те са чудесни източници на витамини и минерали, а също и на фибри!
• Витамините лесно се разрушават при термична обработка, така че при възможност яжте храната без обработка. Използвайте минимално количество вода при сваряването на зеленчуците, за да избегнете унищожаването на водноразтворимите витамини B и C. Гответе зеленчуците колкото се може по-кратко, по-добре ги задушавайте на пара. Желателно е да не притопляте храната, тъй като това също разрушава витамините в нея. Дръжте млякото покрито, защото слънчевата светлина разрушава някои витамини В.
• Често витамините се спотайват точно под кората на плодовете и зеленчуците, така че ги консумирайте небелени!
• Яжте много ядки и семена – те са богати на много витамини и минерали и от тях се получава чудесна хранителна следобедна закуска или междинно хранене.
• Изхвърлете алуминиевите тигани (алуминият е потенциална отрова, която води до мозъчни увреждания) и използвайте желязни тигани.
• Нужното количество желязо може да се открие в тъмнозелените листни зеленчуци, ядките, варивата, семките от слънчоглед и тиква, изсушените плодове.
• Витамин B12 може да бъде открит в продуктите от животински произход (млечни и яйца) или в обогатеното соево мляко, мюсли и мая за хляб.
• Цинкът можете да си набавите от семена, бадеми, варивата и тъмнозелените зеленчуци.

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.